העתיד כבר כאן – Final cut pro X (פיינל קאט 10)


;

מצורפת למעלה הפרזנטציה של גרסת התוכנה החדשה של פיינל קאט פרו. לוידאו הזה יש שני חלקים ואני ממליץ לראות את שני החלקים באיכות HD (למי שהחיבור שלו עומד בזה). רוב הפיצ'רים החדשים של התוכנה נמצאים בחלק השני של הוידאו שנמצא כאן.

אם עד היום היו חילוקי דעות בקשר לאיפה ללכת – פיינל או אוויד, יש כאן גרסת תוכנה שמטה את הכף לטובת Final Cut. כולי ציפיה לראות מה תהיה התגובה של AVID להתפתחות הנ"ל(אחרת יהיה לא טוב, לאוויד). התוכנה עצמה יוצאת ביוני הקרוב ואמורה לעלות 300 דולר, שזו הכרזת מלחמה בפני עצמה.

למרות זאת אני מזכיר לכם שמה שחשוב באמת, בסופו של דבר, זה הסרט ולא התוכנה.

להתראות,

יואב הראל

עריכת וידאו ועריכת סרטים

 

 

OEsuiteהמושג עריכת וידאו ועריכת סרטים חד הם, למרות שהרבה עורכים לא יסכימו עם הקביעה הזו.

כיום, אין כמעט עריכת סרטים על חומר שנקרא סרט (פילם או מגנטי). המושג סרט מתייחס רק למוצר הסופי כאשר העריכה עצמה היא כמעט תמיד עריכת וידאו.

 

כשבודקים בויקיפדיה את הערך עריכת וידאו (נכון לשנת 2010) מצורפת התמונה ההיסטורית הזו.

 

עד אמצע שנות התשעים עריכת סרטים היוותה שם כולל לתהליך האמנותי (והטכני) של הפיכת "חומר גלם" של צילומים לכדי סרט או תכנית טלוויזיה. חומר הגלם היה סרט צילום (פילם) או סרט מגנטי (וידאו). המונח עריכת וידאו התייחס רק לעריכת סרט מגנטי, בד"כ קלטות. עריכת וידאו מקצועית, של מעבר לקאט-טו-קאט התבצעה בחדרים מיוחדים עם ציוד יקר, מסובך ומגושם כמו בתמונה למעלה.

 

פילם לעומת זאת נערך על מכשירים מיוחדים, כמו שולחן "סטינבק" (steenbeck) המאפשר עריכה של עותק עבודה עד שלב החזרה לחומר הגלם וחיתוך הנגטיב לכדי סרט. לעיתים, כאשר הדבר היה אפשרי מבחינת אמצעים, סרטים צולמו בפילם, הומרו לוידאו דרך תהליך שנקרא "טלסינה" ונערכו בוידאו.

 

למזלנו בשנות התשעים פרצה המהפכה הדיגיטאלית שאפשרה המרה של סרטי וידאו מגנטים לקובצי מחשב מכווצים ועריכתם על מערכות נון ליניאריות (כמו  AVID ו -FCP של ימינו).

המערכות הפכו להיות קטנות יותר, פשוטות יותר ואף זולות יותר. בחלק גדול מהמצלמות היום אין סרט מגנטי ואפשרי להעביר את קבצי המחשב שהן מייצרות ישירות למערכת העריכה.

 

גם סרטים שצולמו בפילם נערכים כיום, בתשעים ותשע אחוז מהמקרים, בוידאו כלומר על מחשב. הנגיעה בפילם מתבצעת רק בשלב הראשוני של ההמרה לוידאו ובשלב סופי של חיתוך נגטיב או המרה מוידאו לפילם (Kinescope).

 

למרות כל האמור מעלה, המינוח "עורך סרטים" עדיין נשמע הרבה יותר מעניין וסקסי מעורך וידאו.

 

 

שנה חדשה טובה ולהתראות

 

יואב הראל 

 

חג שמח ושלום לכולם!

בשיעור הראשון ראינו את קליפ ה-MAKING OF של סצינת הלידה מתוך הסרט "הילדים של מחר". אנחנו עוד לא שם, עם כל השכבות, אבל אנחנו בדרך. אחרי שצלחנו ארבעה שיעורים שאמורים לתת לכם מושג בהפעלת מערכת ה – AVID MEDIA COMPOSER, להלן מספר דגשים:

בהגדרת פרוייקט ראשונה תמיד לזכור לעבוד בהתאם לחומר המצולם: במקרה שלכם תמיד 25i PAL. (מי שיבחר לצלם בהמשך בפרוגרסיב – שיגדיר בהתאם).
לגבי כל הפרטים הטכנים בדגימה (כמו להיכן דוגמים או למה DV 420 ולא 411) כדאי להתיעץ עם ארז לפני שמתחילים.
שמות פשוטים וברורים לקליפים ולסיקוונסים.
לשמור ולגבות, תמיד ( מי שלא מבין למה, שיזכר בדניאל מאחורי הדלת).

מומלץ לערוך כמה שיותר תרגילים ולתרגל עבודה בכל הצורות שלמדנו, כולל סגמנט-מוד. ברגע שהחלק הטכני של המערכת יהיה מאחורינו נוכל באמת להתעסק בעיקר.
למי שמרגיש צורך לחזור על הכל מהתחלה אני תולה כאן, את הלינק לעמוד הלומדה של אוויד. באופן כללי אני ממליץ לבדוק את הקישורים ששמתי מצד שמאל ואני מבטיח להוסיף עוד כמה בקרוב. אתם גם מוזמנים להציץ בפוסטים משנה שעברה.

את התרגיל הערוך של ערן אני מבקש להביא לשיעור הבא.
בינתיים חג אורים שמח ומואר!

להתראות

יואב הראל

שיעור מספר 7 – כמה מילים על ניידות ועריכה ב- media composer

פנו אלי השבוע בשאלה לגבי עבודה עם כונן חיצוני. זה ממש לא חובה לאור האמצעים שאתם מקבלים במכללה, אבל זה בהחלט מספק נוחות עבודה. באופן כללי אני די ממליץ. חשוב מאוד כשאתם עובדים עם דיסק חיצוני זה לשמור עליו ברמה הפיזית. זה מכשיר רגיש שלא סובל נפילות ואם תפילו דיסק כזה יש סיכוי שתפסידו כמה מאות שקלים וגם תצטרכו לדגום מחדש. זה עדיין שווה את הנוחות וחוסר המחוייבות למחשב אחד, מה גם שאם תשמרו עליו, הכונן הזה יוכל לשמש אתכם בעתיד לסרטים נוספים ולגיבויים.

עבודה עם דיסק חיצוני מאפשרת לכם להתחבר לכל מחשב עם אויד, להעביר אליו את תיקיית הפרויקט ולהתחיל לעבוד על הפרוייקט כאילו לא עברתם מחשב. זה דורש כמה מהלכים טכנים די פשוטים ואם אתם עושים את זה בפעם הראשונה תצטרכו להתייעץ עם ארז או איתי. למי שרוצה לרכוש, אני ממליץ על גודל של 500 גיגה ומעלה (כמה שיותר גדול יותר טוב), דיסק מהיר – כלומר מהירות של 7200 (דיסקים איטיים לא מתאימים לניגון מדיה וקבצים גדולים – אלא רק לגיבוי) ועל חיבור USB2 כמינימום (אם בנוסף יש firewire רגיל או IEEE800 אז עדיף). דיסק בסיסי שכזה אמור לעלות בסביבות 350-400 ש"ח.

למי שמרגיש לא בטוח ב AVID אני מוסיף כאן קישור לעמוד הלומדות של אויד. הבחירה החמישית שנקראת Avid Media Composer Adrenaline HD Tutorial היא קישור לסרט שמסביר את כל החלק הטכני של עריכה באויד מההתחלה. אני מזהיר לגבי תחילת הסרט שאנחנו עובדים במצב של PAL 25i (או 25P מי שעובד בפרוגרסיב) ולא כמו שמודגם בסרט(שהוא אמריקאי ולכן הכל במספרים של NTSC). אני מאוד ממליץ על הלומדה הזאת גם למי שמרגיש שהוא כבר יודע AVID וגם למי שמרגיש אבוד או אבודה.

תערכו, תהנו, תרגישו טוב,

על מועד שיעור ההשלמה של ערן ושלי נודיע בקרוב,

להתראות

יואב הראל