פרויקט 24 וקולנוע דוקומנטרי

שלום לכולם,
אני מצרף stack של דלישס עם חלק מהסרטים שהראיתי בשיעור האחרון.
סרט נוסף שהייתי רוצה שתראו הוא "האשה עם מצלמת הקולנוע" של אבי ויסבלאי.
זהו סרט מתוך פרויקט דוקוצ'אלנג' בדומה לסרט מלכה שהוקרן בכיתה. זאת גם דוגמה טובה לפורמט שלו אתם נדרשים.
שימו לב לבניית הדמות הראשית דרך "פגישות מקריות".

אנחנו נפגש שוב בשלישי השבוע בקבוצות קטנות.
להתראות וחג שמח
יואב הראל

עריכת וידאו ועריכת סרטים

 

 

OEsuiteהמושג עריכת וידאו ועריכת סרטים חד הם, למרות שהרבה עורכים לא יסכימו עם הקביעה הזו.

כיום, אין כמעט עריכת סרטים על חומר שנקרא סרט (פילם או מגנטי). המושג סרט מתייחס רק למוצר הסופי כאשר העריכה עצמה היא כמעט תמיד עריכת וידאו.

 

כשבודקים בויקיפדיה את הערך עריכת וידאו (נכון לשנת 2010) מצורפת התמונה ההיסטורית הזו.

 

עד אמצע שנות התשעים עריכת סרטים היוותה שם כולל לתהליך האמנותי (והטכני) של הפיכת "חומר גלם" של צילומים לכדי סרט או תכנית טלוויזיה. חומר הגלם היה סרט צילום (פילם) או סרט מגנטי (וידאו). המונח עריכת וידאו התייחס רק לעריכת סרט מגנטי, בד"כ קלטות. עריכת וידאו מקצועית, של מעבר לקאט-טו-קאט התבצעה בחדרים מיוחדים עם ציוד יקר, מסובך ומגושם כמו בתמונה למעלה.

 

פילם לעומת זאת נערך על מכשירים מיוחדים, כמו שולחן "סטינבק" (steenbeck) המאפשר עריכה של עותק עבודה עד שלב החזרה לחומר הגלם וחיתוך הנגטיב לכדי סרט. לעיתים, כאשר הדבר היה אפשרי מבחינת אמצעים, סרטים צולמו בפילם, הומרו לוידאו דרך תהליך שנקרא "טלסינה" ונערכו בוידאו.

 

למזלנו בשנות התשעים פרצה המהפכה הדיגיטאלית שאפשרה המרה של סרטי וידאו מגנטים לקובצי מחשב מכווצים ועריכתם על מערכות נון ליניאריות (כמו  AVID ו -FCP של ימינו).

המערכות הפכו להיות קטנות יותר, פשוטות יותר ואף זולות יותר. בחלק גדול מהמצלמות היום אין סרט מגנטי ואפשרי להעביר את קבצי המחשב שהן מייצרות ישירות למערכת העריכה.

 

גם סרטים שצולמו בפילם נערכים כיום, בתשעים ותשע אחוז מהמקרים, בוידאו כלומר על מחשב. הנגיעה בפילם מתבצעת רק בשלב הראשוני של ההמרה לוידאו ובשלב סופי של חיתוך נגטיב או המרה מוידאו לפילם (Kinescope).

 

למרות כל האמור מעלה, המינוח "עורך סרטים" עדיין נשמע הרבה יותר מעניין וסקסי מעורך וידאו.

 

 

שנה חדשה טובה ולהתראות

 

יואב הראל 

 

שיעור מספר 6 – הפרוייקטים וקצת על עריכת סאונד

סרטי הקולנוע והטלוויזיה הם הצורה העכשווית של אומנות מספרי הסיפורים. כאשר אנו מגיעים לחדר העריכה זהו בעצם השלב האחרון באותה האמנות, כי כאן בעצם נעשית ההחלטה הסופית כיצד יסופר הסיפור.

השלב הראשון הוא ה PITCHING – שבו ניסיתם לפני כשבועיים לספר את הסיפור מול קבוצת אנשים. כולכם בעיני הצלחתם בעצם זה שעמדתם שם וסיפרתם על הסרט שתעשו. אני חוזר על הבקשה שלי מיום שני האחרון, תנסו לקבל את מה שנאמר שם בתגובות כהצעה ואם היא טובה לכם קחו והשתמשו בה.

אני רוצה לחזק את ידי כולם: אלעד, הילה ונעמה – נסו לערוך את סדר הסצינות בצורה שונה כבר בתסריט, כדי שנגיע לסוג של שיא לקראת הסוף. דניאל ורן – היה משהו אנרכיסטי בהצגה שלכם, שבמידה מסויימת מתאים למושא הסרט. בתחושת בטן – אני הייתי הולך על סרט על ה"בן של". אפרת, טל, איה – פצצת רגש,  הייתי מנסה לבדוק את הצד של ההורים המאמצים לפני שאני מרגש עם הלידה. דידי, עידו ויואב – תמשיכו עם האנרגיה שלכם. מה שהצחיק אותי במכונית היא הדרך שבא יואב דיבר על הויפאסנה שלו אל מול מה שעשה אחיו באותו היום. יש כאן שילוב של מה מסופר ואיך – ואם כל הצילומים ככה, אז יש יופי של סרט. שמרית ושרון – שימרו על הגיבור שלכן, בדבריו ובמעשיו כדי שנוכל להתאהב בו. ניר, דרור וארז – על פניו סרט חברים קלאסי. מוזיקה יש, גיבור יש – אפילו שניים. מה שמעניין אותי הוא על מי הסיפור הזה? אני חושב שעל ניר והייתי מתמקד בו ובמה שעבר עליו. בקונטקסט הזה קל יהיה לשים את החבר. עם גליה דיברתי לאחר השיעור ובעצם הנושא המרכזי של השיחה שלנו היה איך לערוך את החומר לסיפור אחד. לא קל וזוהי בעצם משמעות העריכה הקולנועית. זה בעצם החלק הקשה והמענג ביותר בעריכה.

בסוף השיעור דיברנו והדגמנו עריכת סאונד באויד. עריכת סאונד היא אמנות בפני עצמה ובשלב הסופי שלה היא נקראת עיצוב סאונד. אני מצרף לינק לאתר מעניין שמתעסק באמנות עיצוב הסאונד.

בחלק מהעמודים באתר הזה יש ראיונות עם יוצרים כמו גרי ריידסטורם, מעצב הקול של "שליחות קטלנית 2", שזכה עד היום בשבעה אוסקרים. בראיון, הוא מספר כיצד יצרו את הסאונד היחודי של הסרט שזכה בארבעה אוסקרים, שניים מתוכם שקשורים בסאונד. הוא מספר מדבר על מה עומד מאחורי תפיסת סאונד של סרט ומקנח בדוגמאות כמו איך יצרו את אפקט הקול של מעבר המחסל T1000 דרך הסורגים (קול של גוש בשר נופל לאט מתוך פחית של שימורי אוכל לכלבים). בקיצור מומלץ

T1000

 

 

 

 

 

להתראות בקרוב

יואב הראל

 

שלום לכולם!

אני פותח את האתר הזה לטובת שיעור העריכה הדו-שבועי שלנו. אני אעדכן את האתר פעם בשבוע בפוסט חדש שיעסוק בשיעור, בפרויקטים שלכם ובעריכת סרטים בכלל.  

אני אשלב לינקים רלוונטים בפוסטים עצמם והפניות לאתרים חשובים, הקשורים לעריכה, בצד שמאל. חוץ מזה אני אשמח לפתוח כאן ערוץ תקשורת נוסף ביננו, דרך מנוע התגובות.

יואב הראל